HUIZENMARKT: STEEDS MEER VRAAG, MINDER AANBOD

Dat er langzaamaan meer huizen verkocht worden is inmiddels duidelijk. Vooral in de Randstad kunnen verkopers weer lachen: woningen worden sneller verkocht, én er wordt minder onderhandeld. Goed nieuws voor eigenaren die hun woningwaarde de afgelopen jaren fors zagen dalen. Daar staat tegenover dat ruim een derde van de te koop staande huizen in Noord- en Oost-Nederland al langer dan drie jaar te koop staat. Hoe zit het nu precies met vraag en aanbod? En hoe lang duurt het voor een woning verkocht is?

We hebben de afgelopen maanden veel geschreven over het herstel van de woningmarkt. De huizenprijzen stijgen en het aantal verkopen neemt flink toe. Dat geldt echter vooral voor de grote steden in de Randstad. Binnen ons kleine land nemen de regionale verschillen sterk toe. Zo zijn de woningprijzen in Noord-Holland bijna 10% hoger dan tijdens het dieptepunt van twee jaar geleden, terwijl de toename in Friesland pas 1,1% is.

Herstel Noord- en Oost-Nederland blijft achter

Wat dat betreft hebben de provincies in het noorden en oosten het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. De vervelende combinatie van gedaalde woningprijzen en teruggelopen werkgelegenheid, maakt dat het herstel van de woningmarkt in die regio achterblijft. Ook bijzondere factoren als de aardbevingen in provincie Groningen helpen wat dat betreft natuurlijk niet.

Grote steden lopen voorop

Het zijn vooral de grote steden waar de kopersmarkt langzaam verschuift naar een woningmarkt waar verkopers ook iets te vertellen hebben. Dat is vooral te zien in Amsterdam en Haarlem, waar de huizenprijzen nog maar 3,6% onder de prijzen van 2008 liggen. Geen wonder, want in Amsterdam worden op jaarbasis bijna 13.000 huizen verkocht, terwijl het huidige aanbod te koop staande woningen nog geen 6.000 is. De vraag is er dus groter dan het aanbod, waardoor huizen weer snel én voor de vraagprijs verkocht worden. 

Ook in Haarlem, Groningen (stad), Leiden, Utrecht en Delft worden jaarlijks meer huizen verkocht dan dat er op dit moment te koop staan. Je hebt daar als koper een matige onderhandelingspositie.